Vajon milyenek lesznek  2020 új borai?

Vajon milyenek lesznek 2020 új borai?

Újbor. Ez a fogalom nem pontosan definiált a borászat világában. A borászok legszigorúbb
értelmezése szerint az erjesztés utáni azonnal palackozott bor számít újbornak. Ekkor az érési folyamat közvetlenül a palackban kezdődik, és itt alakulnak ki az érési jegyek. Ez a folyamat körülbelül fél évig tart. Ezért a hagyomány szerint az őszi palackozástól a következő év húsvétjáig számít újnak a bor.

A műkedvelő laikusok közül sokan az első évben, a következő szüretig tartják újnak az erjesztett szőlőnedűt.

Miért szerethető az újbor?

Évszázados hagyomány, hogy a borászok Márton napján, azaz november 11-én mutatják be új boraikat az érdeklődőknek. Minél fiatalabb a bor, annál dominánsabban érezhető még a gyümölcs íze, ami üdítő ízvilág a testes, nehéz, érett borokhoz képest.

A magyarok egyre inkább kedvelik a primőr, gyümölcsös új borokat. Ezt a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja legnyilvánvalóbban. Az eseményt csak 2003 óta rendezik meg a városligeti Vajdahunyad várában, ami azt mutatja, hogy a magyarok körében újdonságnak számít a primőr bor iránti nagy mértékű érdeklődés és kereslet.

Vajon milyenek lesznek 2020 új borai?

A szokatlanul csapadékos tavasz, a sok nyári napsütés és meleg kifejezetten jót tesz a 2019-es termésnek. A sok eső miatt azonban fokozottan kell figyelnünk a növényvédelemre. A nedves közeg kiváló táptalaj a kártevő rovarok és ártalmas organizmusok számára is. A termés sikere érdekében nem kíméljük őket, és folyamatosan megtesszük az aktuálisan szükséges óvintézkedéseket. Örülünk tehát a rengeteg égi áldásnak, és felkészültünk a szőlő megóvására is.

A Kései Pincze 2020-as új borai tehát mindeddig szép kilátásoknak örvendhetnek.

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.